Behandelingsopties obstructief slaapapneu (OSA) | ResMed Nederland

Behandelingsopties Obstructief Slaapapneu

airsense-11-apap-slaap-apneu-apparaat-nachtstand-mobiel

Behandelingsopties voor Obstructief Slaapapneu (OSA) omvatten drie typen; PAP (Positieve Airway Pressure)-therapie, MRA-therapie en alternatieve therapie.

PAP (Positieve Airway Pressure)-therapie

Airsense11-cpap-apparaat-met-airfit-p301-masker-voor-pap-therapie

PAP-therapie is de meest effectieve manier om OSA te behandelen. Door het creëren van een “ luchtspalk” voor de bovenste luchtwegen voorkomt de PAP-therapie dat het zachte weefsel van de bovenste luchtwegen vernauwt en invalt. Lucht wordt met druk vanuit een therapieapparaat door een luchtslang en een masker naar de bovenste luchtwegen geperst.

Patiënten met ernstige slaapapneu zijn in staat te genieten van een goede nachtrust met PAP-therapie. PAP-therapie kan op verschillende manieren geleverd worden:

  • CPAP (Continuous Positive Airway Pressure)-therapie: perslucht met een vast drukniveau;
  • APAP (Automatic Positive Airway Pressure)-therapie : de luchtstroom wordt automatisch aangepast, gebaseerd op de ademhaling van de patiënt (geschikt voor patiënten met REM-gerelateerde slaapapneu, positionele slaapapneu, of voor diegenen die de standaard PAP-therapie niet naleven);
  • Bi-level-therapie: Hogere druk bij het inademen en een lagere druk bij het uitademen (geschikt voor bepaalde patiënten die moeite hebben met naleving).

 

MRA-therapie

Een orale toepassing, ook bekend als een Mandibulair Repositieapparaat (MRA) is de eerstelijns behandelingsoptie voor mild en matig Obstructief Slaapapneu en een tweedelijns behandelingsoptie voor ernstige OSA. OSA-patiënten die PAP-therapie niet naleven of weigeren, gebruiken vaak een MRA als alternatief. Sommige OSA-patiënten geven ook de voorkeur aan MRA omdat deze niet-invasief, makkelijk te dragen en makkelijk mee te nemen zijn.

MRA werkt door de onderkaak in een vooruitgeschoven positie te houden tijdens de slaap, om het invallen van de luchtwegen te verminderen en de ruimte achter de tong te vergroten, wat bijdraagt aan het voorkomen van slaapapneu en snurken.

Alternatieve behandelingsopties

Een operatie is ook een optie om Obstructief Slaapapneu (OSA) te behandelen, hoewel er risico’s en complicaties bij komen kijken. Uvulopalatofaryngoplastiek (UPPP), de meest uitgevoerde operatie voor OSA in de Verenigde Staten, is in eerste instantie effectief in het verminderen van snurken. Op de lange termijn geneest UPPP snurken bij 46% tot 73% van de patiënten die de operatie ondergaan hebben.

Risico’s van onbehandelde OSA

Onbehandeld Obstructief Slaapapneu (OSA) kan leiden tot een verscheidenheid aan complicaties en ernstige gezondheidsrisico’s. Het vinden van de juiste behandeling voor uw patiënt vergroot het nalevingspercentage en vermindert geassocieerde risico’s.

 

Referenties:

* ASV-therapie is gecontra-indiceerd bij patiënten met chronisch symptomatisch hartfalen (NYHA 2-4) met verminderde linkerventrikelejectiefractie (LVEF ≤ 45%) en matige tot ernstige overheersende centrale slaapapneu.

  1. Kashima ML (2007). Selected disorders of the nose and throat: Epistaxis, snoring, anosmia, hoarseness, and hiccups. In NH Fiebach et al., eds., Principles of Ambulatory Medicine, 7th ed., pp. 1849–1864. Philadelphia: Lippincott Williams and Wilkins.