Restrictieve longziekten
Meer informatie over symptomen en behandelingsopties van restrictieve longziekten vindt u op deze pagina.
Wat zijn restrictieve longziekten?
De borstkaswand is vitaal voor de mechanische actie van het ademen. Het bevat botachtige structuren (ribben, ruggenwervel, sternum), ademhalingsspieren (de organen in uw lichaam die u helpen te ademen), en zenuwen die het centrale zenuwstelsel verbinden met de ademhalingsspieren. Als u restrictieve longziekten heeft, is het waarschijnlijk dat uw ademhaling beperkt is en u langdurig ademhalingsfalen heeft. De meest voorkomende restrictieve longaandoeningen die leiden tot ademhalingsfalen zijn longfibrose, scoliose en/of kyphoscoliose.
Symptomen van ademhalingsfalen bij NMD-patiënten zijn:
- Dyspneu
- Orthopneu (kortademigheid bij liggen)
- Perifeer oedeem (opzwellen been of enkel)
- Terugkerende borstkasinfecties
- Hoofdpijn in de morgen
- Vermoeidheid
- Slecht slapen
- Verminderde eetlust
Waarom is het belangrijk restrictieve longziekten te behandelen?
Omdat restrictieve longziekten het gebied rond de botstructuren, ademhalingsspieren en zenuwen beïnvloedt, heeft u wellicht niet de spierkracht om zelfstandig te ademen. Als u niet goed kunt ademen gedurende de dag, kunt u zich voorstellen dat u niet veel energie over heeft om de dingen te doen waarvan u geniet. En door niet goed te kunnen ademen gedurende de nacht kan uw lichaam niet de vitale functies uitvoeren en weer opladen voor de volgende dag.
Het is belangrijk dat u behandeling met een beademingsapparaat start als uw dokter of zorgverlener heeft geïndiceerd dat dit geschikt is voor u. Het behandelen van ademhalings- en slaapproblemen veroorzaakt door uw spierziekte kan een groot verschil voor uw levenskwaliteit zijn. Door beademd te worden kan de kwaliteit van uw ademen verbeteren en voelt u zich ook beter.
Behandelingsopties voor restrictieve longziekten
ResMed heeft therapie-apparaten en beadmingsapparatuur ontworpen om ademhalingsaandoeningen te behandelen die gerelateerd zijn aan restrictieve longziekten, zodat u zich overdag beter voelt, ‘s nachts beter slaapt en het beste uit uw leven in het algemeen haalt.
Het doel van alle ademhalingstherapieën is het ondersteunen van uw ademhalingssysteem, zodat u niet zo hard hoeft te werken om te ademen. Dit kan invasief of niet-invasief.
Ontdek meer
Wat is niet-invasieve en invasieve beademingstherapie?
Ontdek hoe niet-invasieve beademing (NIB) of invasieve beademing (IB) u kan helpen makkelijker te ademen.
Ademhalingsziekten en aandoeningen
Meer informatie over luchtwegaandoeningen, waaronder OHS, spierziekten en restrictieve longziekten, en over invasieve of niet-invasieve beademing in het ziekenhuis of thuis.
Wat gebeurt er tijdens normaal ademen?
Om te begrijpen wat een invloed kan zijn op uw adamhalingsvermogen, kan het helpen om te weten hoe normaal ademen eruit ziet.