Mechanische beademing
Het doel van mechanische beademing is het ondersteunen van patiënten die lijden aan ademhalingsfalen1. Beademing verbetert de uitwisseling van gassen en maakt het ademen makkelijker voor de patiënt2.
Niet-Invasieve Beademing
Niet-Invasieve Beademing (NIB) ondersteunt de ademhaling van de patiënt zonder de noodzaak van intubatie of een trachetomie. NIB levert effectieve therapie met minder risico op infectie en verbeterde overleving van patiënten met ademhalingsfalen3-5.
Niet-Invasieve Beademing ondersteunt de patiënt door:
- De juiste druk bij het inademen of uitademen en het juiste teugvolume om te voldoen aan de individuele beademingseisen
- Verbeteren van alveolaire ventilatie per minuut4
- Het openen van ingevallen alveoli
De voordelen van Niet-Invasieve Beademing
Waar mogelijk wint Niet-Invasieve Beademing aan acceptatie over de hele wereld als de voorkeursbehandeling5 boven Invasieve Beademing. Geschikt voor patiënten in het ziekenhuis of thuis.
Niet-Invasieve Beademing:
Maakt dagelijkse activiteiten makkelijker. Effectieve NIB-therapie kan patiënten helpen beter gebruik te maken van hun longcapaciteit. Dit vermindert weer de inspanning die het kost om te ademen4 en dat maakt routine-activiteiten makkelijker.
Helpt een verscheidenheid aan symptomen te verlichten. Ochtendhoofdpijn, vermoeidheid overdag en kortademigheid zijn slechts enkele van de symptomen die overdag voorkomen vanwege een laag zuurstofniveau of opgehoopte koolstofdioxide. Door te helpen de CO2– en O2-niveaus in het lichaam te normaliseren, kan Niet-Invasieve Beademingstherapie op termijn helpen symptomen te verminderen en de levenskwaliteit van de patiënt verbeteren3.
Kan de lengte van ziekenhuisopnames verminderen en voorkomen dat ziektes erger worden. Patiënten die behandeld worden met Niet-Invasieve Beademingstherapie spenderen over het algemeen minder tijd in het ziekenhuis3. Door te zorgen voor adequate beademing kunnen NIB-patiënten ademhalingsfalen mogelijk voorkomen. NIB-therapie wordt vaak voorgeschreven als thuisbehandeling en is zowel gemakkelijk als effectief.
Aandoeningen die behandeld worden met Niet-Invasieve Beademing
Uw patiënt kan problemen met ademen ondervinden en hulp nodig hebben van een beademingsapparaat om te ademen, als resultaat van een ergere medische aandoening, zoals:
- Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD), met emfyzeem en/of bronchitis
- Obsitas-Hypoventilatiesyndroom (OHS)
- Spierziekten (NMD)
- Borstkaswandaandoeningen
- Ademhalingsproblemen door ruggenwervel letsel
Invasieve Beademing
Invasieve mechanische beademing kan een levensreddende behandeling zijn voor uw patiënten met ademhalingsproblemen. De term “invasief” wordt gebruikt als er een instrument wordt ingebracht via de mond (zoals een Endotracheale Tube), neus of de huid (zoals een tracheostomiebuis door middel van een stoma; een operatieve incisie in de luchtpijp), om als een kunstmatige luchtweg te functioneren6.
Mechanische beademing is voornamelijk bedoeld om zuurstof te leveren, koolstofdioxide te verwijderen, de inspanning van het ademhalen teerminderen en het omkeren van levensbedreigende aandoeningen. Zoals hypoxemie of onvoldoende zuurstoftoevoer van arterieel bloed en acute progressieve respiratoire acidose, of de opbouw van koolstofdioxide in het bloed6.
Er worden twee soorten tubes gebruikt voor invasieve mechanische beademing:
- Standaard Endotracheale Tube – De Endotracheale Tube wordt ingebracht via de neus of mond en biedt een stabiele luchtweg als de ballon op de manchet wordt opgeblazen en afgedicht, en wordt meestal gebruikt bij volwassen patiënten met acuut ademhalingsfalen; pediatrische patiënten kunnen baat hebben met Endotracheale Tube zonder manchet7.
- Trachetomietube – De trachetomietube wordt ingebracht via een stoma; een operatieve incisie in de luchtpijp. Dit wordt gebruikt bij patiënten die langdurige mechanische beademing nodig hebben. Hierin bestaan de volgende opties: Met manchet en zonder. Tracheotomietubes met manchet sluiten de luchtwegen af, terwijl leeggelopen manchetten of manchetloze slangen gebruikt kunnen worden als de patiënt stabieler is.
Invasieve Beademing kan gebruikt worden tijdens acuut ademhalingsfalen, spenen en bij chronisch ademhalingsfalen, als Niet-Invasieve Beademing niet op de juiste manier ingezet kan worden. Het kan ook gebruikt worden als een manier om de luchtweg van de patiënt open te houden tijdens een operatie, zoals een intubatie op de intensive care.
Bij zowel gebruik in het ziekenhuis als thuis, wordt invasieve mechanische beademing gekoppeld aan beademingstechnologie die de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide faciliteert8. ResMed levert apparaten met verschillende modi, die de nieuwste technologie gebruiken voor de meest comfortabele en effectieve therapie.
ResMed Invasieve en Niet-Invasieve Beademingsapparaten
ResMed biedt een assortiment aan producten voor gebruik in het ziekenhuis of thuis
Lumis
Gepersonaliseerd Niet-Invasieve Beademing voor niet-afhankelijke patiënten met COPD en andere ademhalingsproblemen.
Stellar
Draagbare Niet-Invasieve Beademing met invasieve mogelijkheden (met ResMed lekklep), hogerebatterijcapaciteit voor niet-afhankelijke patiënten met progressieve aandoeningen of veranderende behoeften.
Astral
Veelzijdig Invasief en Niet-Invasief Beademingsapparaat voor minder tot volledig afhankelijke patiënten die acute en/of lange termijn zorg nodig hebben.
Referenties:
- Tobin M (ed.), Principles and practice of mechanical ventilation, 3rd ed,1994.
- International Consensus Conferences in Intensive Care Medicine: noninvasive positive pressure ventilation in acute Respiratory failure. Am J Respir Crit Care Med, 2001.
- Robert D, Argaud L. Clinical review: long-term noninvasive ventilation. Crit Care, 2007.
- International Consensus Conferences in Intensive Care Medicine: noninvasive positive pressure ventilation in acute Respiratory failure. Am J Respir Crit Care Med. 2001 Organized jointly by the American Thoracic Society, the European Respiratory Society, the European Society of Intensive Care Medicine, and the Société de Réanimation de Langue Française, and approved by ATS Board of Directors, December 2000.
- Duke, G.J. Bersten, AD. Non-Invasive Ventilation for Adult Acute Respiratory Failure. Part II Critical Care and Resuscitation, 1999.
- Tobin M. Advances in mechanical ventilation. N Engl J Medi 2001; 344:1986-1996.
- Khine HH. et al. Comparison of cuffed and uncuffed endotracheal tubes in young children during general anesthesia. Anesthesiology. 1997 Mar; 86(3):627-31.
- Windisch, W. et al. Guidelines for Non-Invasive and Invasive Mechanical Ventilation for Treatment of Chronic Respiratory Failure. German Society for Pneumology (DGP): 640-652.